Stel vertrouwenspersoon verplicht #metoo

Slechts één op de vijf melders onderneemt vervolgstappen na ongewenst seksueel gedrag op het werk. Dit blijkt uit een actuele peiling onder 300 leden van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV).

Op basis van de uitkomsten bepleit de LVV: stel de vertrouwenspersoon verplicht bij bedrijven en organisaties. En veranker hun positie ook in de wet. Melders van ongewenst seksueel gedrag moeten zich veiliger voelen. Waardoor ze vaker vervolgstappen durven te ondernemen.

Macht leidt dikwijls tot ongewenst gedrag

De 300 ondervraagde leden werken in of voor het bedrijfsleven, het onderwijs, de zorg en de overheid. De peiling maakt duidelijk dat melders vaak een goede (werk)relatie hebben met de dader. Regelmatig is die dader ook de leidinggevende, want macht leidt dikwijls tot ongewenst gedrag. Daarnaast blijkt de bereidheid om te melden laag. Bovenaan de lijst met redenen om niet te melden staan angst voor baanverlies (67 procent), schaamte (66 procent) en bang zijn niet te worden geloofd (65 procent). Al deze redenen maken de drempel om vervolgstappen te ondernemen bijna onoverbrugbaar hoog.

Arbo online – stel vertrouwenspersonen verplicht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *